Riippumattoman varmentajan varmennusraportti

Hansel Oy:n johdolle

Olemme Hansel Oy:n (y-tunnus 0988084-1) (jäljempänä ”Hansel”) johdon pyynnöstä suorittaneet rajoitetun varmuuden antavan toimeksi­annon, jonka kohteena ovat olleet Hanselin vuosi­kertomuksessa 2024 esitetyt yritys­vastuun tunnus­luvut ja teksti­väittämät (jäljempänä ”Yritysvastuutiedot”) raportointiajanjaksolla 1.1.–31.12.2024.

Varmennuksen kohteena olleet Yritys­vastuu­tiedot esitetään seuraavissa Hanselin vuosi­kertomuksen 2024 osioissa:

  • Toiminta
  • Uudistuva hankintatoimi
  • Vastuulliset hankinnat
  • Hansel työpaikkana ja
  • GRI-indeksi.

Johdon velvollisuudet

Hansel Oy:n johto vastaa Yritys­vastuu­tietojen laatimisesta ja esittämisestä raportointi­kriteeristön eli GRI Sustainability Reporting Standards -⁠raportointi­ohjeiston mukaisesti. Tämä sisältää velvollisuuden laatia ja ylläpitää sisäistä valvontaa, ylläpitää tarvittavia asia­kirjoja sekä tehdä vastuullisuus­tietoihin liittyviä arvioita, jotka he katsovat tarpeelliseksi voidakseen laatia Yritys­vastuu­tiedot, joissa ei ole väärin­käytöksestä tai virheestä johtuvaa olennaista virheellisyyttä.

Riippumattoman varmentajan velvollisuudet

Meidän velvollisuutemme on suorittaa rajoitetun varmuuden antava toimeksi­anto ja esittää toimeksi­annon perusteella riippumaton johto­päätös. Olemme suorittaneet varmennus­toimeksi­annon kansain­välisen varmennus­toimeksi­anto­standardin ISAE 3000 (uudistettu) ”Muut varmennus­toimeksi­annot kuin mennyttä aikaa koskevaan taloudelliseen informaatioon kohdistuva tilin­tarkastus tai yleis­luontoinen tarkastus” mukaisesti. Kyseinen standardi edellyttää, että suunnittelemme ja suoritamme toimeksi­annon hankkiaksemme rajoitetun varmuuden siitä, onko Yritys­vastuu­tiedoissa olennaista virheellisyyttä. Valittujen varmennus­toimen­piteiden luonne, ajoitus ja laajuus perustuvat ammatilliseen harkintaan sisältäen arvioinnin väärin­käytöksestä tai virheestä johtuvasta olennaisesta virheellisyydestä. Säilytämme ammatillisen skeptisyyden koko toimeksi­annon ajan. Uskomme, että hankkimamme evidenssi on riittävää ja asian­mukaista rajoitetun varmuuden johto­päätöksellemme.

Olemme riippumattomia Hanselista niiden Suomessa noudatettavien eettisten vaatimusten mukaisesti, jotka koskevat suorittamaamme toimeksi­antoa ja olemme täyttäneet muut näiden vaatimusten mukaiset eettiset velvollisuutemme.

KPMG Oy Ab soveltaa kansain­välistä laadun­hallinta­standardia ISQM 1, jonka mukaan tilin­tarkastus­yhteisön on suunniteltava, otettava käyttöön ja pidettävä toiminnassa laadun­hallinta­järjestelmä, mukaan lukien eettisten vaatimusten, ammatillisten standardien sekä sovellettavien säädöksiin ja määräyksiin perustuvien vaatimusten noudattamista koskevat toiminta­peri­aatteet tai menettely­tavat.

Kuvaus suoritetuista toimen­piteistä

Rajoitetun varmuuden toimeksi­annossa evidenssin hankkimis­menetelmät ovat rajoitetumpia kuin kohtuullisen varmuuden toimeksi­annossa, minkä vuoksi saadaan rajoitetumpi varmuus kuin kohtuullisen varmuuden toimeksi­annossa. Olemme suunnitelleet ja suorittaneet toimeksi­annon siten, että saamme riittävästi asian­mukaista evidenssiä rajoitetulle varmuudelle ja johon perustaa johto­päätöksemme, emmekä siten saa kaikkea evidenssiä, joita vaaditaan kohtuullisen varmuuden saamiseksi. Vaikka huomioimme sisäisten valvonnan tehokkuutta määrittäessämme toimen­piteidemme luonnetta ja laajuutta, varmennus­toimeksi­antomme ei ole suunniteltu varmentamaan sisäistä valvontaa. Toimen­piteemme eivät sisältäneet kontrolli­testausta tai toimen­piteiden suorittamista liittyen datan yhdistelyyn ja laskemiseen IT-järjestelmien sisällä. Rajoitetun varmuuden toimeksi­anto koostuu kyselyistä henkilöille, jotka ovat vastuussa Yritys­vastuu­tietojen sekä niihin liittyvien tietojen laatimisesta sekä analyyttisten ja muiden toimen­piteiden suorittamisesta.

Olemme suorittaneet toimeksi­annossa muun muassa seuraavat toimen­piteet:

  • Haastatelleet Hansel Oy:n ylimmän johdon jäseniä sekä Yritys­vastuu­tietojen keräämisestä vastaavia henkilöitä;
  • Arvioineet GRI Sustainability Reporting Standards -⁠raportointi­ohjeiston raportointia koskevien peri­aatteiden soveltamista Yritys­vastuu­tietojen esittämisessä;
  • Arvioineet Yritys­vastuu­tietojen keräämiseen ja yhdistelemiseen käytettyjä tiedon­hallinnan prosesseja, tieto­järjestelmiä ja käytännön menettely­tapoja;
  • Käyneet läpi esitetyt Yritys­vastuu­tiedot ja arvioineet tietojen laatua ja raportoinnin rajausten määrittelyä;
  • Testanneet Yritys­vastuu­tietojen oikeellisuutta ja täydellisyyttä alku­peräisistä dokumenteista ja järjestelmistä otos­pohjaisesti.

Toimeksiannon luontaiset rajoitukset

Kaikkiin varmennus­toimeksi­antoihin liittyy luontaisia rajoituksia tarkastellun tiedon valikoivasta testauksesta johtuen. Siten havaitsematta jääneitä väärin­käytöksiä, virheellisyyksiä tai säädösten­vastaisuuksia saattaa esiintyä. Lisäksi ei-taloudelliseen tietoon saattaa liittyä merkittävämpiä luontaisia rajoituksia kuin taloudelliseen tietoon ottaen huomioon sekä sen luonteen että menetelmät, joita käytetään tällaisten tietojen keräämiseen, laskemiseen ja arvioimiseen.

Johtopäätös

Suorittamiemme toimen­piteiden ja hankkimamme evidenssin perusteella tietoomme ei ole tullut seikkoja, jotka antaisivat aiheen olettaa, että rajoitetun varmennus­toimeksi­annon kohteena olleet Yritys­vastuu­tiedot raportointi­ajan­jaksolla 1.1.–31.12.2024 eivät olisi kaikilta olennaisilta osiltaan laadittu GRI Sustainability Reporting Standards -⁠raportointi­ohjeiston mukaisesti.

Helsinki, 25. maaliskuuta 2025
KPMG OY AB

Mikko Luoma
KHT

Tulosta