Jarkko ja Tapio toteuttivat unelmansa
Jarkko Hallikainen ja Tapio Koivisto olivat pari vuotta sitten tilanteessa, jossa muutos arkeen alkoi kiinnostaa. Jarkko pohti toteuttavansa lapsuuden haaveen sähköasentajan urasta, ja Tapio suunnitteli pitkää pyörämatkaa Eurooppaan. Nyt molemmat ovat pystyneet toteuttamaan unelmansa Hanselin tarjoamien työelämäjoustojen ansiosta: Jarkko tekee osittaista työaikaa, ja Tapio jäi vuodeksi vapaalle.
Jarkko on Hanselin juristi neljänä päivänä viikossa. Viikon viidennen työpäivän hän viettää sähkötöiden parissa.
”Minua ovat aina kiinnostaneet sähkö ja erilaiset tekniset laitteet. Kun olin tehnyt uraa hallinnollisissa töissä jo parikymmentä vuotta, halusin kokeilla jotakin muutakin ja ja opiskelin sähköasentajaksi”, Jarkko kuvailee muutaman vuoden takaisia tapahtumia.
Pian sähköasentajana aloittamisen jälkeen hän tuli Hanseliin juristiksi, ja sai heti sovittua osa-aikaisesta työstä. Tämä mahdollisuus oli Jarkolle erittäin tärkeä, koska sähköasentajan työssä ala kehittyy jatkuvasti, ja on pysyttävä perillä uusista vaatimuksista ja teknologioista.
Jarkko sanoo, että kahden työn yhdistäminen on onnistunut hienosti. Hän merkitsee aina ajoissa Hansel-vapaapäivänsä kollegoille tiedoksi kalenteriin ja pyrkii siihen, että olisi juristin töistä poissa säännöllisesti maanantaisin. Sähköasentajan hommat ovat myös täyttäneet odotukset, ja Jarkko nauttii kakkostyöstään suuresti. Kaksi täysin erilaista työtä tasapainottavat mukavasti toisiaan.
”Sähköasentajana pääsen ilahduttamaan asiakkaita todella konkreettisesti, kun he saavat vaikka uuden kiukaan jouluksi tai optimoitua energiankulutustaan sähkön hintavaihtelujen mukaan. On kivaa vaihtelua tehdä aivotyön rinnalla jotakin käsillään”, Jarkko summaa kahden työn tekemisen hyviä puolia.
Vuorotteluvapaalla ehti ottaa rennosti
Kehityspäällikkö Tapio kertoo, että hän oli työskennellyt vuodesta 1997 alkaen ilman kesälomaa pidempää poissaoloa. Pari vuotta Tapio kypsytteli ajatusta tauon ottamisesta ja jutteli siitä myös esihenkilönsä kanssa. Keväällä 2024 koitti sopiva hetki hypätä pois työarjesta ja kokeilla, miltä tuntuisi, jos aamulla voisi suunnitella päivän tekemisensä ihan sen hetken fiiliksen mukaan.
”Kun otin vuorotteluvapaan virallisemmin puheeksi, olin todella ilahtunut saamastani kannustuksesta ja siitä, kuinka sujuvasti esihenkilöni ja HR asiat hoitivat. Oli mukava tunne, että tiesi uuden henkilön tulevan töihin, kun jään pois”, Tapio pohtii, kun vuorotteluvapaa on jo pidetty ja sitä seuranneesta palkattomasta vapaastakin on jäljellä enää 2,5 kuukautta.
Vuoden mittainen vapaa on kulunut pääasiassa päiväsaikaan ulkoilemisesta, lukemisesta ja äänikirjoista sekä mökkeilystä nauttien. Muutaman reissunkin Tapio on tehnyt, ja mainitsee niistä erityisesti kuuden viikon pyöräilyreissun, jonka aikana hän taittoi yli 3 000 kilometriä halki Euroopan. Tällainen irtiotto ei olisi ollut mahdollinen ilman pidempää vapaata.
”Yksin pyöräillessä sitä oli aika tyytyväinen elämäänsä, kun sai perustarpeet täytettyä. Jokainen päivä oli kuitenkin erilainen, vaikka periaatteessa polkemistahan se vain oli”, Tapio muistelee, ja lisää:
”On ollut kiinnostavaa oppia tuntemaan itseään syvemmin ja nähdä, että sitä osaa olla myös ilman työyhteisöä ja työn tuomia älyllisiä haasteita.”
Rauhallisista aamuista nauttineen vapaalaisen pitivät kiinni vuorokausirytmissä säännölliset harrastukset ja töissä käyvä puoliso. Myös talvipäivät ovat kuluneet nopeasti, vaikka alkuun Tapio ajatteli, että kesällä tekemistä olisi enemmän ja vapaalla oleminen muutenkin luontevampaa, kun muutkin lomailevat.
Työelämän joustot Hanselissa
Hanselissa työelämäjoustoja pidetään tärkeinä henkilöstön jaksamisen ja hyvinvoinnin tukemisessa. Erilaiset elämäntilanteet pyritään ottamaan huomioon mahdollisimman hyvin ja joustavasti.
Esimerkkejä mahdollisuuksista:
- joustava hybridityöskentely
- määräaikainen etätyö ulkomailla
- osa-aikainen työnteko
- työn ohessa opiskelu
- ikääntyvien työssäjaksamisen tuki
- perheystävällinen kulttuuri
Sinua voi myös kiinnostaa
Koulutuksia työelämätaidoista ja jaksamisesta
Työntekijöiden jaksaminen ja työssä viihtyminen nähdään Hanselissa ensiarvoisen tärkeänä.
Osaavia asiantuntijoita ympäri Suomea
Hybridityö on nykyään arkea, ja yhä useampi hanselilainen voi asua niin kaukana toimistosta, että etätyö on heille pääasiallinen tapa tehdä töitä.
Projektiakatemia vastasi henkilöstön koulutustoiveisiin
Vuoden 2024 aikana järjestimme kattavan projektiosaamisen koulutuskokonaisuuden yhteistyössä Aalto University Executive Educationin kanssa.