Katsaus vuoden 2024 tapahtumiin

Vuonna 2024 käynnistyi kasvu­strategian toimeen­panon toinen vuosi. Kasvu­strategian yhteis­hankinta­tavoitetta nostettiin vuoden aikana siten, että aikaisemman puolen miljardin kasvun sijaan yhteis­hankintojen kasvu­tavoite aika­välillä 2023–2028 nostettiin miljardiin euroon.

Strategian lähtökohtana on asiakkaan saama lisä­arvo. Hanselin visiona on olla asiakkaan ensi­sijainen hankinta­kumppani ja tehtävänä on lisätä tuottavuutta Suomen julkis­hallintoon vaikuttavilla hankinnoilla. Hansel toimii eettisesti ja tehokkaasti tarjoten samalla erin­omaisen palvelu­kokemuksen asiakkailleen. Vastuullisuus­työ on valttimme jatkossakin, ja tätä työtä Hanselissa tehdään jatkuvasti parantaen. Yhtiön työn­tekijät ovat julkisten hankintojen parhaita osaajia, jotka arvostavat työtään ja toisiaan. Hanselin työ­kulttuuri kannustaa jatkuvaan oppimiseen, yhteisöllisyyteen ja hyvään yhteis­henkeen.

Geopoliittisen tilanteen muuttuminen ja sitä ennen pandemia nostivat varautumis­asioiden merkitystä. Hansel on valtio­varain­ministeriön kautta mukana julkis­hallinnon varautumis­hankkeissa. Hansel varmistaa oman toiminnan jatkuvuuden häiriö­tilanteissa ja huolehtii yhteis­hankintojen varautumis­asioista yhteis­työssä asiakkaiden ja sopimus­toimittajien kanssa.

Vuosi 2024 oli vilkas tapahtuma­vuosi, ja tapahtumia järjestettiin niin livenä kuin linjoilla. Kaiken kaikkiaan erilaisiin tilaisuuksiin osallistui 6 000 asiakasta ja toimittajaa. Hansel järjesti yhteensä 65 tapahtumaa ja osallistui viiteen muiden järjestämiin tapahtumiin messu­osastolla. Omista tapahtumista neljä oli asiakas­webinaareja, neljä sopimus­toimittajien tietoiskuja ja 57 info­tilaisuuksia yhteis­hankinnoista. Asiakkaille suunnattujen webinaarien aiheina olivat muun muassa sopimus­kauden tuki, mini­kilpailutusten tuki, hankintojen tunnus­lukujen analysointi sekä vastuulliset elin­tarvike­hankinnat. Toimi­tila­päivä järjestettiin muutaman vuoden tauon jälkeen hybridi­mallisena. Toimittajille suunnatuissa tieto­iskuissa aiheina olivat muun muassa eKuitti, sopimus­toimittajien usein kysytyt kysymykset, sopimus­toimittajan ABC sekä dynaamisten hankinta­järjestelmien mini­kilpailutuksiin tarjoaminen. Asiakas­foorumi kokoontui kolme kertaa, aiheina muun muassa tekoäly julkisissa hankinnoissa, Hankinta­pulssi raportointi­välineenä, tiedon kerääminen ja analysointi hankinnan elin­kaarella.

Hanselin asiakas- ja toimittaja­tyytyväisyyttä seurataan säännöllisesti. Vuotta 2024 koskevat kyselyt toteutettiin tammi­kuussa 2025. Asiakas­tyytyväisyys­kyselyn arvo­sanojen keski­arvo mittarilla 1–5 oli 4,24 (edellinen vuosi 4,19), toimittaja­tyytyväisyys­kyselyssä keski­arvo oli 4,12 (edellinen vuosi 4,06). Yhteis­hankintojen tuki­yksikkö tarjoaa palveluita liittyen Hanselin 63 yhteis­hankintaan, joissa asiakas tekee toimittaja­valinnan mini­kilpailutuksella. Tämän yksikön asiakas­tyytyväisyys toimeksi­antojen osalta oli 4,66 asteikolla 1–5 vuonna 2024 (4,53 vuonna 2023).

Työ- ja elinkeino­ministeriö asetti keväällä 2024 työ­ryhmän valmistelemaan hankinta­lain­säädännön muutoksia, joista merkittävä osa liittyi pää­ministeri Petteri Orpon hallitus­ohjelman kirjauksiin. Hansel oli mukana hankinta­laki­työ­ryhmässä pysyvän asian­tuntijan roolissa. Hankinta­laki­työ­ryhmä kokoontui vuoden 2024 aikana 14 kertaa. Työ­ryhmän toimi­kausi päättyi 30.11.2024, ja työryhmän mietintö julkaistiin 8.1.2025. Mietinnössä ehdotetaan hankinta­lakiin lukuisia muutoksia, jotka tulevat vaikuttamaan käytännön hankinta­toimeen. Näistä esi­merkkeinä ovat muun muassa velvoite jakaa EU-kynnys­arvon ylittävät hankinnat sekä velvollisuus keskeyttää hankinta­menettely, jos tarjous­kilpailussa saadaan vain yksi tarjous. Hankinta­lakiin ehdotetaan myös markkina­kartoitukseen liittyviä uusia velvoitteita, kuten velvollisuus toteuttaa markkina­kartoitus yli 10 miljoonan euron hankinnassa. Hankinta­lakiin ehdotetaan myös rajoituksia hankintojen tekemiseen hankinta­yksiköiden sidos­yksiköiltä. Ehdotukset vaikuttaisivat merkittävällä tavalla yhteis­hankintojen kilpailutuksiin ja Hanselin asiakas­kuntaan. Säännös­ehdotukset lisäävät hankinta­menettelyihin liittyviä velvoitteita ja valitus­oikeuksia. Sidos­yksikköjä koskevat säännös­ehdotukset tulevat toden­näköisesti vaikuttamaan merkittävällä tavalla erityisesti kuntien omistamien yhtiöiden asemaan ja tehtäviin. Hankinta­laki­työ­ryhmän mietintöön liittyvä lausunto­kierros päättyy maalis­kuussa 2025.

Vuoden 2024 aikana Euroopan unionissa valmisteltiin lukuisia EU-säännöksiä, joissa on erityisesti hankintojen vastuullisuuteen liittyviä velvoitteita. Näistä esi­merkkeinä ovat netto­nolla-asetus (2024/1735/EU), kriittisiä raaka-aineita koskeva asetus (1252/2024/EU) ja raskaiden ajo­neuvojen raja-arvo­asetus (2024/1610/EU). Komissio käynnisti lisäksi julkisten hankintojen vasta­vuoroisuus­asetukseen (1031/2022/EU) liittyvän tutkinnan kiinalaisista lääke­tieteellisistä laitteista. Sisä­markkinoita vääristävistä ulko­maisista tuista annetun asetuksen (2560/2022/EU) soveltaminen alkoi, ja Hansel toimitti komissiolle asetuksen mukaisia toimittajien selvityksiä asetuksen soveltamis­alaan kuuluvissa arvoltaan merkittävissä yhteis­hankinnoissa.

Hansel oli mukana valtio­varain­ministeriön asettamissa työryhmissä, jotka liittyivät julkisten hankintojen yleisten sopimus­ehtojen (JYSE) ja julkisen hallinnon IT-hankintojen yleisten sopimus­ehtojen (JIT) uudistamiseen.

Hansel on mukana valtio­varain­ministeriön asettamassa yhteis­hankintojen koordinaatio­ryhmässä sekä jäsenenä että sihteeristössä. Työ­ryhmän toimikausi oli 1.1.2023–31.12.2024. Lisäksi Hansel oli vuoden aikana mukana myös muissa hankkeissa, kuten valtio­varain­ministeriön ja Kunta­liiton yhteisessä Hankinta-Suomi-toimen­pide­ohjelmassa ja vuonna 2024 päättyneessä työ- ja elin­keino­ministeriön Kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen osaamis­keskuksessa (KEINO). Lisäksi Hansel teki valtio­varain­ministeriön toimeksi­annosta selvityksen julkisen hallinnon lisenssi­hankintojen tuottavuuden parantamisesta.

Hansel jatkoi julkisten hankintojen ilmoitus­kanavan (Hilma) kehittämistä valtio­varain­ministeriön toimeksi­annosta. Hankkeen rahoituksesta vastaa valtio­varain­ministeriö, ja hankkeeseen liittyvä laskutus liike­toiminnan muissa tuotoissa oli 1 211 tuhatta euroa vuonna 2024 (1 692 tuhatta euroa vuonna 2023). Lisäksi yhtiössä tehtiin useita muita kehitys­projekteja, joilla tavoitellaan Hanselin strategian mukaista yhteis­hankintojen käytön helppoutta, toimi­alan parasta digitaalista palvelu­kokemusta ja sisäistä tehokkuutta. Sisäisistä kehitys­hankkeista keskeisimpiä olivat verkko­sivustojen kehittäminen ja verkko­kauppamaisten mini­kisa­toiminnallisuuksien rakentaminen sekä ulkoisten ja sisäisten raportointi­palveluiden uudistaminen.

Hanselilla oli vuoden 2024 lopussa markkina­oikeudessa vireillä neljä valitusta. Yhtiöllä ei ollut vuoden 2024 lopussa valituksia vireillä korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Hanselilla oli vuoden 2024 lopussa vireillä käräjä­oikeudessa yksi riita-asia. Vuonna 2024 Hansel sai markkina­oikeudesta kaksi päätöstä, joissa valitukset hylättiin. Puhe­ratkaisujen hankintaan liittyvässä valitus­asiassa oli kysymys hankinnan kohteen määrittelemisestä, tarjous­ajasta sekä täsmennyksen pyytämisestä voittaneelta tarjoajalta. Markkina­oikeus katsoi, että hankinnassa oli menetelty hankinta­lain mukaisesti. Valittaja on tammi­kuussa 2025 tehnyt markkina­oikeuden päätöksistä valitukset korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Korkein hallinto-oikeus hylkäsi kuitenkin valitus­lupa­hakemukset helmikuussa 2025. Hansel sai lisäksi helmi­kuussa 2025 markkina­oikeudesta päätöksen, jossa toimisto­tarvikkeita koskevan valitus­asian käsittely raukesi valituksen peruuttamisen vuoksi.

Hansel seuraa julkisten hankintojen käsittelyä Euroopan unionissa. Hansel on mukana Euroopan valtioiden keskeisten yhteis­hankinta­yksiköiden yhteis­työ­ryhmässä. Tässä ryhmässä on Hanselin lisäksi lukuisa määrä eurooppalaisia yhteis­hankinta­yksiköitä, kuten Tanskan SKI, Ruotsin Kammarkollegiet ja Adda, Itävallan BBG, Italian Consip ja Portugalin ANCP.

Hanseliin compliance-toiminto vastaa liike­toiminta­periaatteiden ja eettiseen toimintaan liittyvän ohjeistuksen ajan­tasaisuudesta, tukee henkilöstöä eettiseen toimintaan liittyvissä kysymyksissä, järjestää koulutuksia sekä käsittelee mahdollisia väärin­käytös­ilmoituksia. Toiminto raportoi vuosittain yhtiön hallitukselle.

Kestävä kehitys, ympäristö­tekijät ja harmaa talous

Vastuullisuus, varautuminen ja harmaan talouden torjuntaan liittyvät asia­kokonaisuudet julkisissa hankinnoissa ovat nousseet entistä tärkeämpään rooliin. Hansel noudattaa toiminnassaan vastuullisuuden peri­aatteita valtio­neuvoston linjausten mukaisesti. Vastuullisuus­raportointi on vakiintunut osaksi yhtiön vuosittaista raportointia, ja siinä kerrotaan yksityis­kohtaisesti vastuullisuuteen liittyvistä toimen­piteistä. Osana vastuullisuus­työtä kiinnitetään erityistä huomiota toiminnan kilpailu­vaikutuksiin ja markkinoiden toimivuuteen.

Olennaiset tapahtumat tili­kauden päättymisen jälkeen

Liiketoiminnassa ei ole tapahtunut oleellisia muutoksia tili­kauden päättymisen jälkeen.

Vuoden 2025 näkymät ja tavoitteet

Yhtiössä jatketaan strategian toteutusta toimen­pide­suunnitelman mukaisesti. Strategia­kauden tavoitteena on aikaan­saada merkittävää kasvua yhteis­hankinnoissa.

Tulosta