Katsaus vuoden 2024 tapahtumiin
Vuonna 2024 käynnistyi kasvustrategian toimeenpanon toinen vuosi. Kasvustrategian yhteishankintatavoitetta nostettiin vuoden aikana siten, että aikaisemman puolen miljardin kasvun sijaan yhteishankintojen kasvutavoite aikavälillä 2023–2028 nostettiin miljardiin euroon.
Strategian lähtökohtana on asiakkaan saama lisäarvo. Hanselin visiona on olla asiakkaan ensisijainen hankintakumppani ja tehtävänä on lisätä tuottavuutta Suomen julkishallintoon vaikuttavilla hankinnoilla. Hansel toimii eettisesti ja tehokkaasti tarjoten samalla erinomaisen palvelukokemuksen asiakkailleen. Vastuullisuustyö on valttimme jatkossakin, ja tätä työtä Hanselissa tehdään jatkuvasti parantaen. Yhtiön työntekijät ovat julkisten hankintojen parhaita osaajia, jotka arvostavat työtään ja toisiaan. Hanselin työkulttuuri kannustaa jatkuvaan oppimiseen, yhteisöllisyyteen ja hyvään yhteishenkeen.
Geopoliittisen tilanteen muuttuminen ja sitä ennen pandemia nostivat varautumisasioiden merkitystä. Hansel on valtiovarainministeriön kautta mukana julkishallinnon varautumishankkeissa. Hansel varmistaa oman toiminnan jatkuvuuden häiriötilanteissa ja huolehtii yhteishankintojen varautumisasioista yhteistyössä asiakkaiden ja sopimustoimittajien kanssa.
Vuosi 2024 oli vilkas tapahtumavuosi, ja tapahtumia järjestettiin niin livenä kuin linjoilla. Kaiken kaikkiaan erilaisiin tilaisuuksiin osallistui 6 000 asiakasta ja toimittajaa. Hansel järjesti yhteensä 65 tapahtumaa ja osallistui viiteen muiden järjestämiin tapahtumiin messuosastolla. Omista tapahtumista neljä oli asiakaswebinaareja, neljä sopimustoimittajien tietoiskuja ja 57 infotilaisuuksia yhteishankinnoista. Asiakkaille suunnattujen webinaarien aiheina olivat muun muassa sopimuskauden tuki, minikilpailutusten tuki, hankintojen tunnuslukujen analysointi sekä vastuulliset elintarvikehankinnat. Toimitilapäivä järjestettiin muutaman vuoden tauon jälkeen hybridimallisena. Toimittajille suunnatuissa tietoiskuissa aiheina olivat muun muassa eKuitti, sopimustoimittajien usein kysytyt kysymykset, sopimustoimittajan ABC sekä dynaamisten hankintajärjestelmien minikilpailutuksiin tarjoaminen. Asiakasfoorumi kokoontui kolme kertaa, aiheina muun muassa tekoäly julkisissa hankinnoissa, Hankintapulssi raportointivälineenä, tiedon kerääminen ja analysointi hankinnan elinkaarella.
Hanselin asiakas- ja toimittajatyytyväisyyttä seurataan säännöllisesti. Vuotta 2024 koskevat kyselyt toteutettiin tammikuussa 2025. Asiakastyytyväisyyskyselyn arvosanojen keskiarvo mittarilla 1–5 oli 4,24 (edellinen vuosi 4,19), toimittajatyytyväisyyskyselyssä keskiarvo oli 4,12 (edellinen vuosi 4,06). Yhteishankintojen tukiyksikkö tarjoaa palveluita liittyen Hanselin 63 yhteishankintaan, joissa asiakas tekee toimittajavalinnan minikilpailutuksella. Tämän yksikön asiakastyytyväisyys toimeksiantojen osalta oli 4,66 asteikolla 1–5 vuonna 2024 (4,53 vuonna 2023).
Työ- ja elinkeinoministeriö asetti keväällä 2024 työryhmän valmistelemaan hankintalainsäädännön muutoksia, joista merkittävä osa liittyi pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman kirjauksiin. Hansel oli mukana hankintalakityöryhmässä pysyvän asiantuntijan roolissa. Hankintalakityöryhmä kokoontui vuoden 2024 aikana 14 kertaa. Työryhmän toimikausi päättyi 30.11.2024, ja työryhmän mietintö julkaistiin 8.1.2025. Mietinnössä ehdotetaan hankintalakiin lukuisia muutoksia, jotka tulevat vaikuttamaan käytännön hankintatoimeen. Näistä esimerkkeinä ovat muun muassa velvoite jakaa EU-kynnysarvon ylittävät hankinnat sekä velvollisuus keskeyttää hankintamenettely, jos tarjouskilpailussa saadaan vain yksi tarjous. Hankintalakiin ehdotetaan myös markkinakartoitukseen liittyviä uusia velvoitteita, kuten velvollisuus toteuttaa markkinakartoitus yli 10 miljoonan euron hankinnassa. Hankintalakiin ehdotetaan myös rajoituksia hankintojen tekemiseen hankintayksiköiden sidosyksiköiltä. Ehdotukset vaikuttaisivat merkittävällä tavalla yhteishankintojen kilpailutuksiin ja Hanselin asiakaskuntaan. Säännösehdotukset lisäävät hankintamenettelyihin liittyviä velvoitteita ja valitusoikeuksia. Sidosyksikköjä koskevat säännösehdotukset tulevat todennäköisesti vaikuttamaan merkittävällä tavalla erityisesti kuntien omistamien yhtiöiden asemaan ja tehtäviin. Hankintalakityöryhmän mietintöön liittyvä lausuntokierros päättyy maaliskuussa 2025.
Vuoden 2024 aikana Euroopan unionissa valmisteltiin lukuisia EU-säännöksiä, joissa on erityisesti hankintojen vastuullisuuteen liittyviä velvoitteita. Näistä esimerkkeinä ovat nettonolla-asetus (2024/1735/EU), kriittisiä raaka-aineita koskeva asetus (1252/2024/EU) ja raskaiden ajoneuvojen raja-arvoasetus (2024/1610/EU). Komissio käynnisti lisäksi julkisten hankintojen vastavuoroisuusasetukseen (1031/2022/EU) liittyvän tutkinnan kiinalaisista lääketieteellisistä laitteista. Sisämarkkinoita vääristävistä ulkomaisista tuista annetun asetuksen (2560/2022/EU) soveltaminen alkoi, ja Hansel toimitti komissiolle asetuksen mukaisia toimittajien selvityksiä asetuksen soveltamisalaan kuuluvissa arvoltaan merkittävissä yhteishankinnoissa.
Hansel oli mukana valtiovarainministeriön asettamissa työryhmissä, jotka liittyivät julkisten hankintojen yleisten sopimusehtojen (JYSE) ja julkisen hallinnon IT-hankintojen yleisten sopimusehtojen (JIT) uudistamiseen.
Hansel on mukana valtiovarainministeriön asettamassa yhteishankintojen koordinaatioryhmässä sekä jäsenenä että sihteeristössä. Työryhmän toimikausi oli 1.1.2023–31.12.2024. Lisäksi Hansel oli vuoden aikana mukana myös muissa hankkeissa, kuten valtiovarainministeriön ja Kuntaliiton yhteisessä Hankinta-Suomi-toimenpideohjelmassa ja vuonna 2024 päättyneessä työ- ja elinkeinoministeriön Kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen osaamiskeskuksessa (KEINO). Lisäksi Hansel teki valtiovarainministeriön toimeksiannosta selvityksen julkisen hallinnon lisenssihankintojen tuottavuuden parantamisesta.
Hansel jatkoi julkisten hankintojen ilmoituskanavan (Hilma) kehittämistä valtiovarainministeriön toimeksiannosta. Hankkeen rahoituksesta vastaa valtiovarainministeriö, ja hankkeeseen liittyvä laskutus liiketoiminnan muissa tuotoissa oli 1 211 tuhatta euroa vuonna 2024 (1 692 tuhatta euroa vuonna 2023). Lisäksi yhtiössä tehtiin useita muita kehitysprojekteja, joilla tavoitellaan Hanselin strategian mukaista yhteishankintojen käytön helppoutta, toimialan parasta digitaalista palvelukokemusta ja sisäistä tehokkuutta. Sisäisistä kehityshankkeista keskeisimpiä olivat verkkosivustojen kehittäminen ja verkkokauppamaisten minikisatoiminnallisuuksien rakentaminen sekä ulkoisten ja sisäisten raportointipalveluiden uudistaminen.
Hanselilla oli vuoden 2024 lopussa markkinaoikeudessa vireillä neljä valitusta. Yhtiöllä ei ollut vuoden 2024 lopussa valituksia vireillä korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Hanselilla oli vuoden 2024 lopussa vireillä käräjäoikeudessa yksi riita-asia. Vuonna 2024 Hansel sai markkinaoikeudesta kaksi päätöstä, joissa valitukset hylättiin. Puheratkaisujen hankintaan liittyvässä valitusasiassa oli kysymys hankinnan kohteen määrittelemisestä, tarjousajasta sekä täsmennyksen pyytämisestä voittaneelta tarjoajalta. Markkinaoikeus katsoi, että hankinnassa oli menetelty hankintalain mukaisesti. Valittaja on tammikuussa 2025 tehnyt markkinaoikeuden päätöksistä valitukset korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Korkein hallinto-oikeus hylkäsi kuitenkin valituslupahakemukset helmikuussa 2025. Hansel sai lisäksi helmikuussa 2025 markkinaoikeudesta päätöksen, jossa toimistotarvikkeita koskevan valitusasian käsittely raukesi valituksen peruuttamisen vuoksi.
Hansel seuraa julkisten hankintojen käsittelyä Euroopan unionissa. Hansel on mukana Euroopan valtioiden keskeisten yhteishankintayksiköiden yhteistyöryhmässä. Tässä ryhmässä on Hanselin lisäksi lukuisa määrä eurooppalaisia yhteishankintayksiköitä, kuten Tanskan SKI, Ruotsin Kammarkollegiet ja Adda, Itävallan BBG, Italian Consip ja Portugalin ANCP.
Hanseliin compliance-toiminto vastaa liiketoimintaperiaatteiden ja eettiseen toimintaan liittyvän ohjeistuksen ajantasaisuudesta, tukee henkilöstöä eettiseen toimintaan liittyvissä kysymyksissä, järjestää koulutuksia sekä käsittelee mahdollisia väärinkäytösilmoituksia. Toiminto raportoi vuosittain yhtiön hallitukselle.
Kestävä kehitys, ympäristötekijät ja harmaa talous
Vastuullisuus, varautuminen ja harmaan talouden torjuntaan liittyvät asiakokonaisuudet julkisissa hankinnoissa ovat nousseet entistä tärkeämpään rooliin. Hansel noudattaa toiminnassaan vastuullisuuden periaatteita valtioneuvoston linjausten mukaisesti. Vastuullisuusraportointi on vakiintunut osaksi yhtiön vuosittaista raportointia, ja siinä kerrotaan yksityiskohtaisesti vastuullisuuteen liittyvistä toimenpiteistä. Osana vastuullisuustyötä kiinnitetään erityistä huomiota toiminnan kilpailuvaikutuksiin ja markkinoiden toimivuuteen.
Olennaiset tapahtumat tilikauden päättymisen jälkeen
Liiketoiminnassa ei ole tapahtunut oleellisia muutoksia tilikauden päättymisen jälkeen.
Vuoden 2025 näkymät ja tavoitteet
Yhtiössä jatketaan strategian toteutusta toimenpidesuunnitelman mukaisesti. Strategiakauden tavoitteena on aikaansaada merkittävää kasvua yhteishankinnoissa.
Lue myös: Riskit ja riskien hallinta