Hansel – julkis­hallinnon yhteis­hankinta­yksikkö

Hansel on voittoa tavoittelematon osake­yhtiö, jonka tavoitteena on lisätä julkis­hallintoon tuottavuutta vaikuttavilla hankinnoilla. Hanselin asiakkaita ovat muun muassa ministeriöt ja niiden alaiset virastot, kunnat, kunta­yhtymät, hyvin­vointi­alueet, yliopistot ja korkeakoulut, Keva ja seura­kunnat sekä lisäksi sellaiset julkis­oikeudelliset laitokset, joihin valtio tai kunta käyttää määräys­valtaa.

Hanselin omistavat valtio (65 %) ja Suomen Kunta­liitto (35 %). Yhtiön rooli ja tehtävä yhteis­hankinta­yksikkönä on määritelty julkisia hankintoja koskevassa lain­säädännössä, Hansel Oy:tä koskevassa laissa ja valtion hankinta­strategiassa. Valtion puolesta omistaja­ohjauksesta vastaa valtio­varain­ministeriö.

Hansel rahoittaa toimintansa toimittajilta perittävällä yhteis­hankintojen palvelu­maksulla ja asian­tuntija­palvelujen myynnillä. Palvelu­maksu, joka perustuu asiakkaiden tekemiin hankintoihin, voi olla suuruudeltaan enintään 1,50 prosenttia. Keski­määräinen palvelu­maksu vuonna 2024 oli 0,83 prosenttia (0,85 prosenttia vuonna 2023).

Hanselin omat hankinnat olivat 5,6 miljoonaa euroa vuonna 2024. Hankinnoissa hyödynnetään yhtiön yhteis­hankintoja aina, kun se on mahdollista. Jos hankintaan soveltuvaa puite­järjestelyä tai dynaamista hankinta­järjestelmää ei ole saatavilla, tehdään hankinnat yhtiön prosessien mukaisesti.

Verojalanjälki

2024 2023 2022 2021 2020
Liike­vaihto, tuhatta euroa 17 688 17 145 14 260 12 273 11 465
Tili­kauden tulos, tuhatta euroa 1 198 2 004 –338 –1 252 –1 723
Taseen loppu­summa, tuhatta euroa 17 131 15 756 24 709 26 670 13 009
Maksettavat ja tilitettävät verot, tuhatta euroa 6 727 6 438 5 562 4 698 4 330
Investoinnit, tuhatta euroa 38 9 41 0 0

Organisaatio

Hanselin organisaation muodostaa 142 asian­tuntijan henkilö­kunta. Hallituksen valitsee yhtiö­kokous ja sen puheen­johtajana toimii vara­tuomari Antti Neimala ja vara­puheen­johtajana Kunta­liiton vara­toimitus­johtaja Hanna Tainio, jäseniä ovat head of procurement Antti Laakso, Aalto-yli­opistosta, Hyvinkään kaupungin­johtaja Johanna Luukkonen ja Työ­terveys­laitoksen pää­johtaja Antti Koivula. Lisäksi hallituksen kokouksiin on osallistunut henkilöstön edustajana kategoria­päällikkö Minna Isoherranen, jolla on läsnäolo- ja puhe­oikeus. Hallituksen jäsenet eivät ole yhtiön toimivan johdon jäseniä.

Hallitus nimittää johto­ryhmän yhtiön toimitus­johtajan esityksestä. Johto­ryhmässä oli vuoden 2024 lopussa toimitus­johtaja mukaan lukien kuusi henkilöä: toimitus­johtaja Anssi Pihkala (s. 1963), talous­johtaja Kirsi Koivusaari (s. 1966), laki­asian­johtaja Eija Kontuniemi (s. 1966), asiakkuus­johtaja Maritta Mäkelä (s. 1965), kategoria­johtaja Susanna Närvänen (s. 1963) ja digitaalisten palveluiden johtaja Mikko Saavalainen (s. 1979).

Yhtiön hallituksen ja johto­ryhmän nimittämisessä noudatetaan valtion omistaja­ohjauksen peri­aatteita, jotka varmistavat muun muassa tasa-arvon toteutumisen. Päätöksen­teossa noudatetaan Suomen osake­yhtiö­lakia ja Hanselin yhtiö­järjestystä. Yhtiön toimi­piste sijaitsee Helsingissä, Posti­talossa. Hanselilla ei ole toimintaa ulkomailla.

Hanselin jäsenyydet yhdistyksissä vuonna 2024:

  • Elin­keino­elämän keskus­liitto EK
  • Finnish Business & Society, FIBS
  • Helsingin seudun kauppa­kamari
  • Palvelu­alojen työn­antajat PALTA
  • Procom viestinnän ammattilaiset ry
  • Sisäiset tarkastajat ry
  • Suomen liike­matka­yhdistys FBTA ry
  • Suomen Markkinointi­liitto ry
  • Suomen osto- ja logistiikka­yhdistys LOGY ry

Liiketoiminta

Hanselin liike­toiminta on jaettu kolmeen alueeseen: yhteis­hankintoihin, kilpailutus­palveluihin sekä hankinta­toimen kehittämis­palveluihin. Yhteis­hankinta­yksikkö edistää toiminnallaan julkisen hallinnon tuottavuutta, laadukkaiden julkisten hankintojen tekemistä ja toimittajien tasa­puolista kohtelua. Hanselin tavoitteena on järjestää tarjous­kilpailut siten, että markkinat toimivat tehokkaasti ja kilpailua syntyy. Liike­toimintaan liittyviä riskejä käsitellään säännöllisesti yhtiön johto­ryhmässä ja hallituksessa.

Hanselin liike­toiminnan alueet

Yhteishankinnat

Yhteis­hankinnat tarkoittavat puite­järjestelyjä ja dynaamisia hankinta­järjestelmiä, joiden kautta Hanselin asiakkaat voivat hankkia tuotteita ja palveluita. Yhteis­hankinta­sopimuksissa sovitaan yleiset ehdot, kuten hankinnan kohde, hinnat sekä osa­puolten vastuut ja velvoitteet. Käyttämällä Hanselin sopimusta asiakas voi varmentaa hankinnan lain­mukaisuuden, asemansa turvaavat sopimus­ehdot sekä helpottaa sopimus- ja toimittaja­hallintaa. Hansel tarkastaa yhteis­hankinnoissa toimittajien soveltuvuuden ja valvoo myös sopimus­kaudella toimittajan sopimus- ja yhteis­kunnallisten velvoitteiden noudattamista sekä toimittajan vaka­varaisuutta.

Säästöjä syntyy, kun tuotteita ja palveluita kilpailutetaan kerralla riittävän suurille hankinta­määrille ja mahdollisimman monen asiakkaan tarpeisiin. Yhteis­hankinnat tuottavat julkis­hallinnolle huomattavia säästöjä sekä hankintojen hinnoissa että prosessi­kustannuksissa.

Kilpailutuspalvelut

Kilpailutus­palvelut ovat tarpeen, kun hankinnan kohteesta ei ole tarjolla yhteis­hankintaa. Hanselin kilpailuttamis­konsultit ja juristit ovat perehtyneet julkisiin hankintoihin, kilpailuttamiseen ja sopimus­oikeuteen. Palvelun käytöllä asiakas voi varmistua siitä, että hankinnat kilpailutetaan sääntöjen mukaisesti, mahdollisimman hyvillä sopimus­ehdoilla sekä niin, että hinta-, laatu- ja vastuullisuus­tekijät on otettu huomioon. Tämä vapauttaa asiakkaan työ­aikaa muihin tehtäviin, pienentää hankinta­yksikön riskejä ja edistää parhaiden käytäntöjen jakamista.

Hankinta­toimen kehittäminen

Kehittämis­palvelumme tähtää asiakkaiden hankinta­toiminnan tehostamiseen ja tuloksellisuuden parantamiseen. Asiakas­toimeksi­annoissa pää­roolissa ovat kehitys­päälliköt, mutta käytettävissä on Hanselin koko osaaminen. Kehittämis­palvelut voivat liittyä jonkin asiakkaan hankinta­toimessa esiintyvän ongelman ratkaisemiseen tai palvelu voi olla kokonais­valtaista hankintojen ohjauksen, organisoinnin tai toteutuksen analysointia, kehittämistä ja muutos­johtamista sekä henkilöstön valmentamista. Kehittämis­toimeksi­annon sisältö räätälöidään aina tapaus­kohtaisesti asiakkaan toiveiden mukaan ja se toteutetaan tiiviissä yhteis­työssä.

Tulosta

Sinua voi myös kiinnostaa

Kasvustrategia­plussa tavoittelee säästöjä

Hanselin hallitus uudisti vuonna 2023 aloitettua kasvu­strategiaa.

Lue juttu

Yhteis­hankintojen kehitys

Vuonna 2024 oli yhteis­hankinnoissa kilpailuttamisen suhteen edellistä vuotta aktiivisempi.

Lue juttu

Henkilöstötilastot

Meitä hanselilaisia oli vuoden 2024 lopussa 142.

Lue juttu