Selvitämme yhteishankintojen kustannussäästöjä
Hanselin tehtävänä on lisätä tehokkuutta julkisiin hankintoihin Suomessa, mutta tehokkuuden mittaaminen on haastavaa. Pelkkä hankintoihin käytetty rahasumma ei kerro tehokkuudesta, sillä samalla rahalla voi saada laadultaan hyvin erilaisia tuloksia. Ihannetilanteessa mitattaisiin hankintojen hinta-laatusuhdetta tai vaikuttavuutta, mutta laajempien indikaattorien laskemiseen ei ole vielä käytettävissä riittävää dataa.
Tehokkuutta voi arvioida kilpailutukseen ja sopimuskauden aikana käytetyn työajan sekä kilpailuttamalla saavutettujen hintojen perusteella. Saman tuotteen tai palvelun kilpailutusten vertailu voisi paljastaa, kuka niissä on onnistunut pienimmällä työpanoksella tai alhaisemmilla sopimushinnoilla. Tähän ei kuitenkaan ole riittävän kattavasti dataa saatavilla, mutta valmisteilla olevan, keskitetyn hankintatietovarannon odotetaan parantavan tilannetta.
Hankintojen keskittämisen säästöjä on aiemmin selvitetty Katri Karjalaisen et al. (2008) tutkimuksessa, pdf, jossa säästöiksi arvioitiin keskimäärin 20 prosenttia, sekä VN TEAS -raportissa (2023), jossa datan puutteet estivät säästöjen laajemman arvioinnin. Tutkimuksessa on muutenkin päästy suunnilleen samoihin lukuihin keskittämisen säästöistä: 5–20 % (Pyykkönen, Halonen, Tukiainen, Parviainen 2023, pdf). Saavutetut säästöt riippuvat hankinnan kohteesta ja linkittyvät myös siihen, mitä ylipäänsä on järkevää hankkia keskitetysti (standardoidut tuotteet ja niin edelleen). Keskittämisen kustannusvaikutusten luotettava arviointi on erittäin haastavaa.
Vuonna 2024 toteutimme kehitysprojektin, jossa arvioitiin Hanselin asiakkaille yhteishankintojen käytöstä koituvia euromääräisiä säästöjä. Lähtökohtana on ollut niin sanottu vaihtoehtoiskustannusten ajatus, eli pyrimme arvioimaan nyt Hanselin yhteishankintojen kautta tehtyjen hankintojen vaihtoehtoisia prosessikustannuksia ja hintoja verrattuna siihen, jos asiakkaamme olisivat tehneet vastaavat hankinnat itse. Laskelmat ovat yhä työn alla, ja säästölukuja kerromme ulospäin siinä vaiheessa, kun laskelmat on riittävän monen yhteishankinnan osalta tehty, ja ennen kaikkea sitten, kun laskennan logiikka ja taustaoletukset on hienosäädetty sellaisiksi, että pystymme niiden takana seisomaan.
Erityisesti prosessisäästöjen arvioimiseksi otimme mallia tanskalaisen yhteishankintayksikkö SKI:n laatimasta laskentamallista. Prosessisäästöjen osalta on mahdollista käyttää yhtä, melko laajaa mallia säästöjen laskemiseksi kaikille yhteishankinnoille niin, että laskelmat voidaan automatisoida ja ajastaa. Sen sijaan hintasäästöjen osalta vaihtoehtoisia laskentatapoja on useita, ja niihin kaikkiin liittyy omia haasteitaan joko datan saatavuuden tai logiikan uskottavuuden osalta. Hintasäästöjen osalta laskenta on myös manuaalisempaa puuhaa.
Alustavien tulosten perusteella voidaan sanoa ainakin se, että säästöjä syntyy. Voidaan sanoa myös se, että isompi osa säästöstä syntyy alempien hintojen kuin prosessisäästöjen kautta. Lisäksi voidaan todeta, että Karjalaisen et al. noin 15 vuoden takaisen tutkimuksen arvioima 20 prosentin säästö tuntuu yhä olevan suunnilleen oikeaa mittaluokkaa. Lopuksi voi todeta tämänkin projektin korostaneen keskitetyn hankintojen tietovarannon merkitystä ja sitä, kuinka oikeaan ajatukset tiedon kattavan keräämisen sekä hankinnan elinkaaren eri vaiheet keskenään linkittävän hankintatunnisteen osalta osuvat.
Lue myös: Compliance-toiminto viisi vuotta
Sinua voi myös kiinnostaa
Yhteishankintojen kehitys
Vuonna 2024 oli yhteishankinnoissa kilpailuttamisen suhteen edellistä vuotta aktiivisempi.
Vilkasta yhteistyötä Pohjoismaissa ja EU:ssa
Elokuussa 2024 Hanselin hallitus piti kokouksen Kööpenhaminassa ja vieraili Tanskan yhteishankintayksikkö SKI:ssä.
Vastuullisuuden johtaminen
”Vastuullisuus on valttimme” on yksi strategiamme pääteemoista.