Yhteishankintojen kehitys
Vuonna 2024 oli yhteishankinnoissa kilpailuttamisen suhteen edellistä vuotta aktiivisempi. Uusia yhteishankintoja tuli voimaan 23 (17 puitejärjestelyä, 5 dynaamista hankintajärjestelmää ja 1 pienhankinta). Sopimuksia allekirjoitettiin toimittajien kanssa 495, ja osallistumishakemuksia dynaamisiin hankintajärjestelmiin käsittelimme 324. Erilaisia sopimusmuutoksia tehtiin 215.
Vuoden 2024 lopussa meillä oli tarjota asiakkaillemme 75 puitejärjestelyä ja 57 dynaamista hankintajärjestelmää. Pienhankintoja oli käytettävissä 27. Sopimustoimittajia oli 1 110, joista pk-yritysten osuus oli 61 prosenttia. Alihankkijoita sopimustoimittajilla oli reilut 2 400.
Yhteishankinnat jaetaan tyypillisesti osiin. Vuoden 2024 lopussa asiakasryhmäkohtaisesti jaettujen yhteishankintojen käytön osuus oli 38 prosenttia, sisäisen kilpailutuksen kautta jaettujen 39 prosenttia, palveluryhmäkohtaisesti jaettujen osuus oli 10 prosenttia ja alueellisesti jaettujen osuus oli 4 prosenttia kaikista yhteishankinnoistamme. Jakamattomien yhteishankintojen osuus oli 9 prosenttia.
Tarjouksia puitejärjestelyjen kilpailutuksiin saatiin hyvin. Vuonna 2024 saatujen tarjousten määrän keskiarvo nousi kahdeksaan. Asiakkaidemme puitejärjestelyjen ja dynaamisten hankintajärjestelmien sisällä tekemissä kilpailutuksissa tarjousten määrän keskiarvo oli 3,7.
Uusi kategoria sote-palveluhankintoihin
Kasvustrategiamme mukaisesti käynnistimme vuoden 2023 alussa strategisen hankkeen sote-alan yhteishankintojen valmistelemiseksi. Perustimme vuoden 2024 aikana sote-palveluhankintojen kategorian, rekrytoimme kategoriapäällikön ja teimme aktiivista yhteistyötä eri hyvinvointialueiden kanssa palvelutarpeiden kartoittamisessa.
Elokuussa 2024 käynnistyi uusi terveydenhuollon tarvikkeiden ja laitteiden dynaaminen hankintajärjestelmä, jota Huoltovarmuuskeskus hyödynsi syksyllä Euroopan unionin rahoittaman rescEU-valmiusvarastonsa hankinnoissa.
Joulukuussa käynnistyi ensimmäinen sote-palveluiden yhteishankinta vammaisten asumispalveluista. Kevään 2025 aikana tehdään ensimmäiset hankinnat tämän yhteishankinnan kautta.
Vuoden 2025 aikana teemme esiselvityksiä myös uusista sote-palveluhankinnoista yhdessä asiakkaidemme kanssa.
Yhteishankinnat kategorioittain
Yhteishankinnat, top 15
Yhteishankintojen käytön tuki
Vuonna 2024 yhteishankintojen aktiivisempi kilpailuttaminen heijastui myös yhteishankintojen käytön tuki -yksikön toimintaan. Kehitimme entistä yhtenäisemmäksi ja tehokkaammaksi toimintamallia, jolla yksikön asiantuntijat ovat mukana dynaamisten hankintajärjestelmien ja minikisallisten puitejärjestelyiden perustamisessa. Tavoitteena on jatkuvasti parantaa yhteishankintojen käytettävyyttä ja asiakaslähtöisyyttä. Uusi prosessi osoittautui toimivaksi, ja olimme tiiviisti mukana viiden yhteishankinnan perustamisessa vuonna 2024.
Yhteishankintojen käytön helpottamiseksi teimme vuoden aikana myös paljon muuta, yksiköidenvälistä yhteistyötä. Järjestelimme muun muassa minikisamateriaalien asiakirja-aineistoja uudelleen verkkopalvelussamme sekä yhtenäistimme asiakirjojen visuaalisen ilmeen ja nimeämiskäytännöt.
Asiakastuen osalta vuosi oli myös huomattavan aktiivinen. Kommentoimme asiakkaiden minikisojen asiakirjoja enemmän kuin edellisvuonna ja vastaanotimme yli 650 neuvontapyyntöä. Lisäksi toteutimme 87 minikilpailutusta yhteistyössä asiakkaidemme kanssa. Vuoden aikana osallistuimme myös lukuisiin erilaisiin asiakastapahtumiin, mikä vahvisti vuorovaikutusta ja yhteistyötä asiakkaidemme kanssa.
Sinua voi myös kiinnostaa
Selvitämme yhteishankintojen kustannussäästöjä
Hanselin tehtävänä on lisätä tehokkuutta julkisiin hankintoihin Suomessa, mutta tehokkuuden mittaaminen on haastavaa.
Vilkasta yhteistyötä Pohjoismaissa ja EU:ssa
Elokuussa 2024 Hanselin hallitus piti kokouksen Kööpenhaminassa ja vieraili Tanskan yhteishankintayksikkö SKI:ssä.
Hanselin hankintaosaamista arvostettiin rescEU-hankkeissa
RescEU-valmiusvarastot ovat EU:n rahoittamia yhteisiä strategisia reservejä.