Digitaalisia palveluita kehitettiin asiakkaiden avuksi
Vuoden 2024 aikana digitaalisten palveluidemme kehittämistä ohjasivat kolme keskeistä teemaa:
- helppokäyttöisten palveluiden kehittäminen
- erinomaisen digitaalisen palvelukokemuksen tarjoaminen
- sisäisen tehokkuuden parantaminen.
Näkökulmien yhteisiä mahdollistajia olivat rohkeat kokeilut ja käyttöönotot tekoälyn hyödyntämisessä. Näiden toimenpiteiden avulla pyrimme tukemaan strategiamme mukaisia tavoitteita ja varmistamaan, että asiakkaamme saavat parasta mahdollista palvelua.
Olemme hyödyntäneet erilaisia tekoälyratkaisuja Hanselissa varsin laajasti jo useamman vuoden ajan esimerkiksi analytiikkatarkoituksiin. Vuoden 2024 aikana odotukset kohdistuivat erityisesti uusiin generatiivisen tekoälyn tarjoamiin mahdollisuuksiin. Samalla kun pyrimme tarjoamaan modernit työvälineet ja uudet kyvykkyydet työntekijöidemme käyttöön, olemme myös ottaneet käyttöön uusia kohdennettuja palveluita asiakkaillemme.
Ensimmäisenä tuotantokäyttöön ehti Hilma-palvelun (hankintailmoitukset.fi) yhteydessä lanseerattu Hankintavälkky-tekoälyavustaja, joka näytti ainakin epävirallisesti olleen myös ensimmäinen tuotantokäyttöön otettu, generatiiviseen tekoälyyn pohjautuva palvelu Suomen julkisella sektorilla. Tekoälyavustajan on tarkoitus auttaa julkisia hankintoja tekeviä asiantuntijoita hankintoihin liittyvissä kysymyksissä. Samalla Hankintavälkky tukee myös Hilman vision mukaista tavoitetta tarjoamalla helposti hyödynnettävissä olevaa tietoa julkisia hankintoja koskevista tietopalveluista. Hilma oli vuonna 2024 valtiovarainministeriön omistama palvelu, jonka kehittämisestä ja ylläpidosta vastasi Hansel.
Elokuun käyttöönoton jälkeen Hankintavälkyssä käytiin loppuvuoden aikana keskimäärin 700 keskustelua kuukaudessa, ja palautteet käyttäjiltä olivat lähtökohtaisesti erittäin positiivisia. Käytyjen keskusteluiden ja käyttäjäkokemusten perusteella Hilman ohjausryhmä teki päätöksen Hankintavälkyn tietosisällön laajentamisesta käyttäjiä mietityttäviin aihealueisiin. Alkuvaiheessa Hankintavälkyssä hyödynnettiin ainoastaan Julkisten hankintojen käsikirjan sisältöjä, jotka opetettiin tekoälylle. Tulevaisuudessa Hankintavälkky tulee todennäköisesti myös vähentämään painetta, joka kohdistuu Hilman asiakaspalveluun ja julkisten hankintojen neuvontaan.
Helpompaa hankintaa
Hanselin strategiassa yksi keskeisistä teemoista on panostus yhteishankintojen käytön helppouteen. Yhdistettynä tavoitteeseemme erinomaisesta digitaalisesta palvelukokemuksesta olemme pohtineet paljon sitä, miten voisimme tukea asiakkaitamme yhteishankintojen sisällä tehtävien kevennettyjen kilpailutuksien tekemisessä. Vuoden 2024 aikana rakensimme verkkokauppamaisen kilpailuttamisen konseptia työnimellä kilpailutuskori. Toiminnon on tarkoitus tuoda Hanselin tarjoamaan kilpailutustyövälineeseen Kisa-apuriin valmiiksi määriteltyjä tuote- ja palveluvaihtoehtoja, joita asiakas voi näppärästi poimia omaan kilpailutuskoriinsa. Tämä helpottaa hankinnan kohteen määrittelyä ja vähentää kilpailuttajan työtä, kun erillisiä Exceleitä ei enää tarvita.
Kilpailutuskori-toiminto on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2025 alkupuolella kahdessa dynaamisessa hankintajärjestelmässä (DPS): Tietokoneet 2023–2027 sekä Laboratoriotarvikkeet, -kemikaalit ja -laitteet 2023–2027. Keräämme kokemuksia kilpailutuskorista ja laajennamme sen käyttöä myöhemmin myös muihin yhteishankintoihin.
Sinua voi myös kiinnostaa
Kohti erinomaista palvelukokemusta
Asiakas- ja toimittajatyytyväisyyttä seurataan Hanselissa säännöllisesti.
Toimitusjohtajan katsaus
Vuoden 2024 julkishallinnon isot säästöt näkyivät myös hankinnoissa.
Kasvustrategiaplussa tavoittelee säästöjä
Hanselin hallitus uudisti vuonna 2023 aloitettua kasvustrategiaa.