Hanselin hankintaosaamista arvostettiin rescEU-hankkeissa
RescEU-valmiusvarastot ovat EU:n rahoittamia yhteisiä strategisia reservejä. Suomen rescEU-valmiusvarastot ovat kooltaan merkittäviä: niiden yhteisarvo on 305 miljoonaa euroa. Tuotteiden hankinnassa on hyödynnetty Hanselin yhteishankintoja.
Suomi isännöi kahta EU-rahoitteista valmiusvarastoa, jotka yhdessä muodostavat Suomen rescEU-hankekokonaisuuden. Ensimmäisen, CBRN-valmiusvaraston perustaminen käynnistyi vuonna 2023. Osa varastoon hankituista suojavarusteista kilpailutettiin onnistuneesti Hanselin suojavarusteiden dynaamisen hankintajärjestelmän kautta. Vuonna 2024 käynnistyi medical/CBRN-hanke, jossa varastoidaan muun muassa hoitovälineistöä ja lääkkeitä vakavien onnettomuus- tai kriisitilanteiden varalle. Hankehakemusta työstänyt Huoltovarmuuskeskuksen Mikko Matikkala tiimeineen päätti kääntyä kilpailutuksessa Hanselin puoleen.
”Totesimme, että laboratoriotuotteiden yhteishankintamme vastaa osaan tarpeista, mutta terveydenhuollon tuotteisiin meillä ei ollut tarjota sopivaa yhteishankintaa. Asian yhteiskunnallinen merkitys oli meille varsin selvä, joten käärimme heti hihat. Tavoitteenamme oli rakentaa yhteishankinta, joka palvelee hankkeen tarpeiden lisäksi myös muuta asiakaskuntaamme”, Hanselin kategoriapäällikkö Kirsi Kujanpää kertoo.
Terveydenhuollon tarvikkeiden ja laitteiden yhteishankinnan valmistelu käynnistyi ripeästi. Yhteishankinta tarjosi raamit, joiden sisällä hankkeen tarvitsemat tuotteet kilpailutettiin. Kilpailutusta varten muodostettiin projektiryhmä, jonka ytimeen kuuluivat sisäministeriön Ilona Hatakka, Huoltovarmuuskeskuksen Kalle-Pekka Lehti ja Ellen McMahon sekä sosiaali- ja terveysministeriön Piia Ollila ja Satu Alanko. Hanselista mukana olivat kategoriapäällikkö Kujanpään lisäksi juristi Heli Hietala ja hankinta-asiantuntija Eeva Lindroos. Tiukka aikataulu vaati venymistä kaikilta ja hitsasi projektiryhmän tiiviisti yhteen.
”Tämä oli valtava kokonaisuus, jossa tiimin tiivis yhteistyö tuotti todellista lisäarvoa. Hanke on loistava esimerkki siitä, mitä yhteistyöllä voidaan parhaimmillaan saada julkisissa hankinnoissa aikaan”, Hatakka sanoo.
Markkinavuoropuhelu lisäsi osapuolten ymmärrystä
Hankkeen kilpailutus käynnistyi markkinavuoropuheluilla toimittajien kanssa. Aktiivinen vuoropuhelu jatkui koko kilpailutuksen valmistelun ajan, ja se oli kaikkien osapuolten mielestä merkityksellistä.
”Markkinavuoropuhelu lisäsi sekä ostajan että tarjoajien ymmärrystä. Meille vuoropuhelu konkretisoi sen, mihin hankinnan kohteessa pitää keskittyä. Tarjoajat puolestaan saivat riittävät tiedot sekä hankittavista tuotteista että hankinnan tavoitteista, minkä ansiosta saimme laadukkaita tarjouksia”, Lindroos kertoo.
Onnistunut hankintaprojekti edellytti moniammatillista kilpailutustyöryhmää, joka koostui eri alojen asiantuntijoista. Jokainen asiantuntija toi mukanaan ryhmään oman substanssinsa, kulttuurinsa, käytäntönsä ja osaamisensa omalta toimialaltaan. Isossa hankkeessa muutoksiltakaan ei vältytty, mutta projekti eteni silti suunnitellusti ja aikataulussa. Hanselin projektitiimille sataakin muilta mukana olleilta kiitosta joustavuudesta ja ammattimaisesta otteesta.
”Hanselin projektitiimi oli olennainen osa kokonaisuutta, ja työskentelimme yhdessä kumppaneina. Jos itse ei tiennyt, miten kannattaisi edetä, heiltä löytyi aina ratkaisu. Heidän palvelualttiuttaan ja ammattimaisuuttaan ei voi tarpeeksi kiittää”, Lehti kehuu.
Yhteinen tavoite siivitti rescEU-hankinnat erinomaiseen lopputulokseen
Projektiryhmässä ollaan tyytyväisiä kilpailutuksen lopputulokseen niin tuotteiden kuin kustannusten osalta. Hyvälle yhteistyölle on todennäköisesti luvassa myös jatkoa hankkeen seuraavassa vaiheessa.
”Lopputulos on joskus enemmän kuin osiensa summa. Hankkeessa tunnistettiin ja hyödynnettiin osallistujien roolit ja osaaminen hienolla tavalla. Aikataulupaineista ja hankkeen monimutkaisuudesta huolimatta pääsimme yhdessä erinomaiseen lopputulokseen”, sosiaali- ja terveysministeriön Alanko kiittää.
Turvallisuusviranomaisten asiakkuuksista vastaava Hanselin Panu Kilpinen yhtyy kiitoksiin.
”Tämä projekti tuki osaltaan myös turvallisuusviranomaisten verkoston tavoitteita ja edisti vuorovaikutusta yli hallinnonalojen. Kehitämme yhteishankintojen palvelutarjontaa ja hankintamalleja aina asiakkaidemme – tässä tapauksessa turvallisuusviranomaisten – tarpeiden mukaan. Terveydenhuollon tarvikkeiden ja laitteiden yhteishankinta on hyvä esimerkki siitä, miten yhteishankinnoissa otetaan varautumisen ja valmiuden vaatimukset huomioon”, Kilpinen sanoo.
Alun perin rescEU-hankkeen tarpeisiin perustettua Terveydenhuollon ja tarvikkeiden yhteishankintaa voivat hyödyntää kaikki hankintayksiköt.
”Pyörää ei tarvitse aina keksiä uudestaan. Nyt muutkin toimijat voivat hyödyntää yhteishankintaa, mikä auttaa osaltaan keskittämään voimavaroja ja säästämään sitä kautta kustannuksia”, Huoltovarmuuskeskuksen Matikkala toteaa.
EU:n yhteinen valmiusreservi: rescEU
Euroopan unionin rescEU-järjestelmä käsittää erilaisia valmiusreservejä katastrofien varalle. Suomessa on kaksi rescEU-reserviä:
- CBRN-valmiusvarasto, jolla varaudutaan kemiallisten (C), biologisten (B), säteilyn (R) ja ydinaineiden (N) aiheuttamiin uhkiin ja onnettomuuksiin.
- Medical/CBRN-varasto, jolla varaudutaan rajat ylittäviin terveysuhkiin sekä onnettomuus- ja kriisitilanteisiin.
Varastojen valmistelua ja hankintaa toteuttaa sisäministeriön johdolla konsortio, johon kuuluvat sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Huoltovarmuuskeskus ja Säteilyturvakeskus. Huoltovarmuuskeskus (HVK) vastaa hankkeessa määriteltyjen tarvikkeiden hankinnasta sekä niiden varastoinnista, logistiikasta, ylläpidosta ja kierrätyksestä koko hankkeen ajan.
Lue lisää: rescEU-varastointi – Sisäministeriö
Lue myös: Pitkäaikainen yhteistyö on saumatonta
Sinua voi myös kiinnostaa
Pitkäaikainen yhteistyö on saumatonta
Hansel on ollut jo viidentoista vuoden ajan Maanmittauslaitoksen tukena kilpailutuksissa.
Seinäjoen hankintamatka: pienin askelin eteenpäin
Seinäjoella hankinnat nähdään strategisena mahdollisuutena.
Kohti erinomaista palvelukokemusta
Asiakas- ja toimittajatyytyväisyyttä seurataan Hanselissa säännöllisesti.